15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası Okul Panosu Düzenlendi…

Her yıl, dünyanın her yerinde 15 Mart günü Dünya Tüketiciler Günü olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler'in 1985 yılında aldığı kararla 15 Mart günü, Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde ise her yıl 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü'nün içinde bulunduğu hafta 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır.

Ülkemiz de tüketicinin korunması ilgili en önemli düzenlemeye 1982 anayasamızın; “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” diyen 172. Maddesinde yer verilmiştir.

Tüketicinin mutlaka  korunması gerekir. Çoğu zaman tüketicilere hatalı, ayıplı, niteliği bozulmuş mallar satılarak mağdur olmalarına sebep olunmaktadır. Bu durumda tüketicinin korunması, ayıplı mallar ile karşı karşıya kaldığında ve zarar gördüğünde ne yapacağını bilmesi gerekmektedir. Çünkü tüketici her şeyden önce hukuksal anlamda sağlıklı karar verebilme olanağından yoksundur. Tüketici mal ve hizmeti sunanı daha güçlü, kendisini daha yalnız ve zayıf olarak değerlendirmektedir.

Tüketicinin Korunması Kanunu ile tüketici ve üretici arası ilişkiler dengelenmekte, Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri ile de süreç daha kaliteli ve düzenli işleyen hale getirilmektedir.

Tüketicileri yasa ile sahip olduğu tüm hakları konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturma adına okulumuz Sağlık Hizmetleri Öğretmeni Arzu AYDIN rehberliğinde ve öğrencilerimizin katkılarıyla tüketici hakları panosu düzenlenmiştir.

Emeği geçen Öğretmen ve Öğrencilerimize çok teşekkür ederiz..

27-03-202427-03-202427-03-202427-03-202427-03-2024

Yayın: 27.03.2024 - Güncelleme: 27.03.2024 12:10 - Görüntülenme: 86