AIIah Bu MiIIete Bir Daha İstikIaI Marşı Yazdırmasın. Mehmet Akif Ersoy

Türk Milletinin ve Tarihinin her döneminde milli ve manevi değerleri, devlet olma olgusu ve bağımsızlığının önemli unsurları vardır. Bu unsurların başında bayrak ve millî marş gelir. İşte “İstiklâl Marşı” bu manada milli mücadelenin önemli şairlerinden olan Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. . Mehmet Akif Ersoy Ankara’da Tacettin Dergâhında İstiklâl Marşı’nı yazarken derin bir tefekküre dalarak saatlerce düşünmüş ve milletin sabırsızlıkla beklediği şiirini on gün içerisinde tamamlayarak milletine armağan etmiştir.

Birinci Meclis’teki demokratik tartışma ortamında hemen her konudaki fikir ve görüşler serbestçe tartışıldığından, İstiklâl Marşı’nın seçimi hususu da ciddiyetle müzakere edilmişti. Suat Bey, 12 Mart 1921 tarihli takrirlerinde müzakerelerin bitirilmesini ve Mehmet Akif Bey’in şiirinin İstiklâl Marşı olarak kabul edilmesini teklif etmiştir.

Hasan Basri Bey’in “Büyük Meclisin ve halkın takdiratını celp eden Mehmet Akif Beyefendinin şiirinin tercihan kabulünü teklif ederim” adlı önergesi Meclis çoğunluğu ile kabul edilmiştir. Kabul edilmesinin ardından 21 Mart 1921 tarihinde de Ceride-i Resmiye Gazetesi’nin ilk sayfasında çerçeve içinde yayınlanmıştır.

Mehmet Akif Ersoy’un büyük bir tefekkürle yazdığı ve “Kahraman Ordumuza” diye ithaf ettiği “İstiklâl Marşı” ;

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

…………….

Dizeleriyle başlayan ve milletin karamsarlıktan sıyrılarak milli mücadele ruhuna kavuşmasını hedeflemiştir. Türk Milleti her zaman hür ve bağımsız yaşamıştır. Bu bağımsızlığı kazanmak ve korumak için hiçbir zaman yeise düşmemiş milli ve manevi değerleri, kültürü, tarihi ve kahramanlıklarıyla muzaffer olmuştur. Mehmet Akif Ersoy “İstiklâl Marşı” ile Türk Milletinin gönlüne bu duyguyu yeniden nakşetmiştir.

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet  Akif Ersoy´u Anma Günü dolayısıyla okulumuz çok amaçlı salonunda anma programı düzenlendi. Koordinasyonları ve emeklerinden dolayı Sağlık Hizmetleri Öğretmenleri Melek HIDIR, Sema BERÇİN ve Tuncay BERÇİN’e çok teşekkür ederiz. Programda görev alan öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Emek verilmiş çok güzel bir program oldu. Safranbolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ailesini Kutluyoruz…

20-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-2024

Yayın: 20.03.2024 - Güncelleme: 20.03.2024 15:41 - Görüntülenme: 229