T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARABÜK / SAFRANBOLU - Safranbolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

“Biraz sonra kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz”. Hadisi Şerif

Ağaç dikmek, pek çok yönüyle doğaya katkıda bulunmak demektir. Ağaçların ve ormanların varlığı ekolojik sistemin korunmasını sağladığı gibi ekonomik değer olarak da insanlığa hizmet etmektedir.

En klasik tabirlerle; Ağaçlar havayı temizler, solunabilir hava kalitesini artırır, toprağı korur, erozyonu önler. İklim değişikliği ile mücadele eder, su kaynaklarını korur ve biyoçeşitliliği artırır.

Ağaçlandırmanın Doğaya ve İnsanlığa Faydalarından bazıları;

-      Ağaçlar bilindiği üzere havada bulunan karbondioksiti çekerek onun yerine oksijen salgılamaktadır.

-      Ağaçların yaprakları havaya su buharı bırakarak serinlik oluşturur.

-      Ağaçlar toprak kaymalarının önüne geçmektedir. Güçlü kökleri sayesinde toprağı tutan ağaçlar toprak kaymasını önler, sert rüzgârların önünü keserek verimli toprakların taşınmasını engeller.

-      Ağaçların gölgeleri suyun az olduğu bölgelerde buharlaşmayı yavaşlatmaktadır. Yağmur oluşmasına destek olarak kuraklığın önlenmesine destek olur. Yağmur sularının akış hızını yavaşlatır, toprağın suyu emmesini kolaylaştırır.

-      Doğadaki canlılara doğal yaşam alanı oluştur, yaşanabilir bir çevre için ağaçlar çok önemlidir…

İnsanlığın yaşam periyodunda bizler “bize bırakılan mirası bozmadan, eksiltmeden yeni nesillere aktarmamız” gerekmektedir. Bizden önceki nesillerin bizlere bıraktığı temiz çevre, doğa ve ormanları hunharca tahribatını bırakıp, koruyarak ve geliştirerek yeni nesillere aktarma zorunluluğumuz vardır.  Bizler Hz. Muhammed (s.a.v)’in ümmeti olma şerefi ve şuuruyla “Biraz sonra kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz” Hadisindeki düstura göre doğayı ve ormanları korumak zorundayız.

Ağaç sevgisi ve önemi hakkında; Atalarımız “yaş kesen, baş keser” sözüyle yaşam felsefemizin sınırlarını çizmişlerdir.

Farkındalık oluşturma adına Okulumuz Kimya Öğretmeni Turgut YERLİKAYA öğrencilerimizle birlikte okul bahçesine meyve ağacı fidesi dikimi yaptı. Yol gösterici olması temennisiyle Öğretmenimizi ve görev alan öğrencilerimizi kutluyoruz.  

22-04-202422-04-202422-04-202422-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.04.2024 - Güncelleme: 22.04.2024 14:19 - Görüntülenme: 209
  Beğen | 40  kişi beğendi