T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARABÜK / SAFRANBOLU - Safranbolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

“Vatan Sevgisi İmandan Gelir”. Hadis-i Şerif

Osmanlılar’da “vatan” kelimesi, en eski anlamıyla, insanın doğduğu yeri ifade ediyordu. Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası, onun hava sahası ile karasularına vatan denir. Bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak.

          Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır,

          Toprak, eğer uğrunda ölen varsa, vatandır.

                                                            M. Cemal Kuntay

 

Vatanseverlik en yaygın anlamıyla, vatanını sevme ve vatanı için her türlü özveride bulunma duygusudur.  Vatanseverlik, sadece milletini, milliyetini sevmek değil, ülkesinin bütün insanlarını, dağını, taşını, toprağını, ağacını, akarsuyunu, kaynak suyunu, köyünü, yolunu, atalarını, yerin altında yatan şehidini, büyük bir kıskançlıkla sevmek ve korumaktır. Vatanseverlik Türk milletinin birliğine, vatanın bölünmez bütünlüğüne şuurlu bir şekilde inanmaktır.

Vatansever, mensubu bulunduğu Türk Milleti'ni bütün hususiyetleri ile tanıyan, onun tarihini, edebiyatını, sanat ve kültürünü, dünya görüşünü, düşünce sistemini, kıymet hükümlerini, ahlak, gelenek ve töresini iyi tespit edip, bilerek ve seven kişidir.

 Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! 

         Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

         Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd'i...

          Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi. 

                                                                             Mehmet Akif Ersoy

 

Vatan, uğrunda her fedakârlığı göstereceğimiz en değerli varlığımızdır. Türk Milleti’nin vatanına olan sevgisi ve bağlılığı tarihsel bir gerçektir ve milletimizi diğer milletler arasında üstün kılan en asil özelliklerden birisidir. Bununla birlikte her Türk, milletinin menfaatlerini kendi menfaatlerinden, milletinin geleceğini kendi geleceğinden üstün tutan bir anlayışa, derin bir millet sevgisine sahiptir. Türklerin, diğer tüm milletlere örnek olması gereken vatan ve millet sevgisi, bize anlı tarihimizin en önemli miraslarından birisidir. Vatan ve millet sevgisi, çok asil sevgilerdir ve Türk Milleti için kutsal değerlerdir.

Değerler Eğitimi, Ayın Değeri “Vatanseverlik” okul panosunu hazırlayarak öğrencilerimizde duyarlılık oluşturmaya çalışan okulumuz Rehber Öğretmeni Betül ÖZDEMİR’e teşekkür ederiz.

09-05-202409-05-202409-05-202409-05-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.05.2024 - Güncelleme: 09.05.2024 13:31 - Görüntülenme: 32
  Beğen | 1  kişi beğendi